Kedinizin beslenme rehberi

Kedinizin beslenme rehberi

Kedinizin beslenme rehberi

Her kedi sağlıklı ve mutlu olmak için tam ve dengeli bir diyete hak etmektedir. Doğru mama tercihi, besin içerikleri, beslenme sıklığı gibi çeşitli konulardaki kedi besleme önerilerimizi bu yazımızda sizinle paylaşacağız.


Tahılsız mamaları tercih edin. Buğday ya da pirinç gibi karbonhidratlar kedilerin doğal diyetlerinin içeriğinde bulunmamaktadır. Bunun sebebi, kedilerin evrimsel olarak karbonhidratların sindirimi konusunda çok gelişmemiş olmalarıdır. Kediler tükürük amilazı üretemezler. Amilaz, nişastayı sindiren enzimdir. Aynı zamanda bu sebeple Karbonhidrat gibi şeker ve nişasta içeriği olan besinleri tat bakımından da tercih etmezler. 


Birçok kurum ama yüksek oranda karbonat içermektedir Çünkü üretim sürecinde nişasta yardımıyla mamalar tane halinde sıkıştırılır, nişasta burada bir yapıştırıcı görevi görmektedir.


Tahılsız kuru mamalar genellikle daha doğal bir üretim süreci ile elde edilmektedir. Bu mamalar tahıl yerine protein ve faydalı yağlar bakımından yoğundur Bu da kedinizin sağlığı doyması ve enerjisi için çok daha yararlıdır.


Islak mama mı, kuru mama mı? 

Mamanın ıslak ya da kuru olması yani mama dokusu ve tadı konusunda her kedinin tercihi farklıdır ve bu tercih genellikle yavruluk döneminde belirlenir. Hem ıslak hem kuru mamayı dengeli biçimde içeren diyetler de tercih edilebilir. 


Biz bir kedinin beslenmesinin çoğunu ıslak mamaların oluşturması gerektiğini inanıyoruz Çünkü ıslak mamalar yoğun su miktarıyla kedinizin susuz kalmamasını sağlar. Su, kedinizin idrar yollarından böbreğine kadar farklı organlarının uzun süreçteki sağlığı için çok önemlidir.


Kediler genellikle küçük porsiyonları gün içerisinde sık sık yemeyi tercih eder.

Kedinizin yeme alışkanlığı edinmesi ve yemeğe sevmesi için bazı önerilerimizi sizlerle paylaşmak istedik.

  1. Kedinizin mama ve su kabını daha yüksek bir yere koyabilirsiniz. Kediler genellikle yükseklerde gezinmeyi daha çok severler, yüksekte kendilerini daha güvende hissederler. Örnek olarak, kapları bir masanın üstüne ya da bir rafa koyabilirsiniz.
  2. Mama ve su kaplarını evin daha sessiz yerlerine koyabilirsiniz.
  3. Su kabını mama kabından uzak bir yere koyun. Kediler çok hijyenik canlılardır ve yemek ve su alanlarının birbirinden çok daha uzakta durmasını tercih ederler. Doğal olarak da bu her iki kabında kum kaplarından uzakta durması kedinizi mutlu edecektir.
  4. Önceden de dediğimiz gibi kediler küçük porsiyonları gün içerisinde sık sık yemeyi tercih eder, günde 1-2 öğün vermek yerine bu şekilde besleyebilirsiniz.
  5. Kediniz mamasını oda sıcaklığında yemeyi tercih edecektir. Kedinize vermeden önce buzdolabından yeni çıkmış mamaların biraz ılımasını bekleyin.
  6. Kendinize verdiğiniz mamanın taze olduğundan emin olun Çünkü kedilerin koku duyusu çok hassastır. 


Diyette değişiklik yaparken

 

Değişiklikleri mutlaka zamana yayarak, aşamalı olarak yapın. Mama türünden kedinizi besleme sıklığına kadar her türlü değişikliği aşamalı olarak yapmaya özen gösterin. Mesela farklı bir mama deneyecekseniz bunu kedinizin eski maması ile karıştırarak ve yeni mamanın oranını 4-5 günlük bir süreç içerisinde yavaşça arttırarak yapabilirsiniz.

Yorum yaz

*Zorunlu Alanlar

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.