Köpeğinizin ağız ve diş bakımı

Köpeğinizin ağız ve diş bakımı

Köpeğinizin ağız ve diş bakımı

Köpeğinizin ağız ve diş bakımı

Kötü kokan nefes köpeklerde yaygın görülen bir problemdir ve genellikle diş hastalıklarına işaret eder. Evcil hayvanların %80’i ağız sağlığı konusunda sıkıntı yaşamaktadır, ve bu sıkıntılar ağrıya hatta dişlerin dökülmesine sebep olabilir. Bu yazıda köpeğinizin ağız bakımı ve diş problemlerini saptamak konusunda tavsiyeler verdik.

 

Köpeğinizin sakin olduğu ve dinlendiği anlarda, sıklıkla ağzını açıp kontrol edebilirsiniz. Nazikçe evcil dostunuzun dudağını yukarı kaldırıp diş ve diş etlerini kontrol edin. Sağlıklı bir gülümseme için diş etleri parlak pembe, dişleri beyaz olmalı ve nefesi çok da sert kokmamalı.

 

Dişlerin diş etleri ile birleştiği noktada kahverengi tartar oluşumu, kırmızı çizgi oluşumu ve kötü nefes; köpeğinizin ağzında bir sağlık problemi olduğuna işaret eder.

 

Köpeğiniz yemek yerken canı acıyorsa, diş etleri kanıyorsa veya yemeği ısırmakta zorlanıp salya akıtıyorsa durumu ciddi olabilir, bir veterinere başvurmanızda fayda olacaktır.

 

Köpeğinizin ağız sağlığı konusunda yapabileceğiniz en etkili şey önlem almaktır. İlk olarak, köpeğinizin sağlıklı ve bol mineral, vitamin, yapı taşı içeren bir diyet ile beslendiğinden emin olun. Sonraki adım ise temizlik, her gün köpeğinizin dişlerini temizlemezseniz ağzında plak birikebilir ve bu yapışkan plak sertleşip kararak tartar oluşturur. Tartar hem diş etlerinin şişmesine, hem de kötü nefese sebep olabilirken; önlenmediğinde çürüklere hatta dişlerin dökülmesine yol açabilir.

 

Tartar fırça ile temizlenemediği için Veterinerin köpeğinize genel anestezi altında temizleme işlemi yapması gerekir. Bu sebeple diş konusunda uzman bir veteriner tercih etmeniz önerilir.  Günde birkaç dakika ayırıp köpeğinizin dişlerini düzenli bir şekilde fırçalayarak plağın tartara dönüşmesini engellemek hem daha az zahmetli hem de köpeğiniz için daha sağlıklı ve rahat olacaktır.

 

Köpeğinizin dişlerini nasıl fırçalayacağınızı veterinizden size göstermesini rica edebilirsiniz. Fırçalamayı alışkanlık haline getirmek için, ilk olarak parmaklarınızla diş etlerine masaj yapabilirsiniz. Fırçaya geçtiğinizde diş etlerinden aşağı yöne doğru hafif hareketler yapmalısınız. Fırçalamanın sonunda köpeğnize ödül vererek alışmasını ve fırçalamadan keyif almasını sağlayabilirsiniz.

Diğer alışkanlıklar gibi temizlik saatini rutinleştirebilirsiniz.

Köpeklere özel tasarlanan diş fırçaları, kauçuk parmak fırçaları veya köpeğiniz sesten rahatsız olmuyorsa elektrikli fırçaları kullanabilirsiniz. Fırça tercih ederken köpeğinizin ağzına uygun boyutta olmasına dikkat edin.

Az köpüren ve doğal içerikli diş macunları kullanın. Doğal et aromalı olanları köpeğiniz daha çok sevip dişleri fırçalamanızı kolaylaştırabilir. Bazı diş macunları kir ve kalıntıları temizleyen enzimler de içerir.

 

 

Kemirme mamaları da dişler için sağlıklıdır. Mekanik çiğnenme hareketleriyle tartar ve plağın çıkmasını sağlarken; aynı zamanda üretilen salya zamanla plak oluşturabilecek kalıntıları yok eder. Kemirme mamaları alırken mamanın içindekilere dikkat etmeniz gerekir. Birçok mama sağlığa zararlı katkı maddeleri ve koruyucular içerebilir, paketleri iyi inceleyerek doğal ürünler tercih edebilirsiniz.

 

Yorum yaz

*Zorunlu Alanlar

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.