Köpeklerde Deri ve Tüy Bakımı

Köpeklerde Deri ve Tüy Bakımı

Köpeklerde Deri ve Tüy Bakımı

Köpeklerde Deri ve Tüy Bakımı

Ciltte kaşıntı köpeklerde sık görülür ve görülmesinde etkili olan birçok faktör vardır. Öncelikle, iyi bir diyet deri ve tüy dahil genel sağlık için önemli rol oynamaktadır. Bu yazıda kaşıntısı olan köpeğinizin sorununu anlamak, bakım ve önlemler hakkında bilgi ve tavisyeler vereceğiz.

 

Köpeğinizin cildinde bir sorun varsa durmadan kaşınır. Kulağının arkasını kaşır, tasmalarının zilini sallar ve her tarafa yumak yumak tüy bırakır. Kaşımak köpeğinizi de rahatsız eder, bir kontrol için veterinere gitmeniz onu da sizi de rahatlatır.

 

Cilt ve tüy problemlerinin bazı belirtileri arasında kaşıntı, yalama ve kafa sallama vardır. Köpeğiniz evdeki eşyalara sürtünerek kaşıntısını gidermeye çalışabilir. Aynı zamanda, sorun olan bölgeyi kendi patileriyle de kaşıyabilir, bu hareketi sık sık yapacağı için kolayca rahatsız bölgeyi anlayabilirsiniz. Köpeğiniz kaşınan bölgeyi yalayarak da rahatlamaya çalışabilir. Tüm bu hareketler sonucunda dostunuz bölgesel olarak tüy kaybedebilir, cildi ve tüyleri kuru bir hal alabilir. Eğer köpeğiniz kafa sallıyorsa bu kulakta bir enfeksiyona işaret ediyor olabilir.

 

Kaşıntının bir numaralı nedeni pirelerdir. Bu nedeni kurtlar takip eder. Kurtlar, deride yaşayan ve ancak mikroskopla görülebilen parazitlerdir. Genellikle başka köpekler ve yabani hayvanlardan bulaşır, kaşıntısı köpeğinizi çok rahatsız eder. Bir diğer neden ise enfeksiyonlardır, burada dikkatli olunması gereken nokta eğer köpeğiniz kaşınarak cildinde yaralara sebep olduysa bu mantar ve bakteri kaynaklı ikinci bir enfeksiyon riskini arttırır. Kuru cilt de tıpkı bizlerde olduğu gibi evcil dostlarımızda kaşıntıya neden olur. Alerjiler, dengesiz ve sağlıksız bir diyet ya da ortaya çıkmamış bir sağlık sorunu kuru cilde sebep olabilir, veterinerinize danışmanız önerilir. Eğer kaşıntının ardında başka bir neden varsa veterineriniz köpeğinizin sindirimine uygun mama ve diyet önerisinde bulunacaktır.

 

Kaşıntının sebebini belirledikten sonra doğru tedavi ve yöntemler ile kaşıntıyı gidererek evcil dostunuzu rahatlatabilirsiniz. Öncelikle, sık ve detaylı pire kontrolü çok önemlidir. Bu konuda köpeğinizin de evinizin de hijyeni, temizliği önemli rol oynamaktadır. Kaşıntının sebebi alerjikse köpeğinizin sık vakit geçirdiği, yatak ve minder gibi eşyaları ciltlere ve alerjilere uygun deterjanlar ile yıkayabilirsiniz. Köpeğinizin şampuanlarının da ferahlatıcı ve hipoalerjenik olmasına dikkat edin, genellikle aloe vera, yulaf ve hindistan cevizi içeren şampuanlar alerji ve nemlendirme konusunda etkilidir.

 

Şampuan içeriklerine dikkat ettiğiniz gibi mama içeriklerine de dikkat ederek köpeğinizin tüylerinin yumuşak ve sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Eğer köpeğinizin hassas bir sindirim sistemi ya da alerjileri varsa glutensiz veya buğdaysız bir diyet tercih edebilirsiniz. Ayrıca, omega 3 ve 6 yağları, ve E vitamini tüyleri güçlendirirken tahrişi önleyerek cilt sağlığını korur.

 

Yorum yaz

*Zorunlu Alanlar

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.