Yavru Kedinizi Besleme Rehberi

Yavru Kedinizi Besleme Rehberi

Yavru Kedinizi Besleme Rehberi

Kedinizin beslenme alışkanlıkları onun büyüme ve gelişmesi için aynı zamanda bağışıklık sistemi sağlığı için çok önemlidir. Bu yazımızda yavru kedilerin beslenmesi hakkında önerilerimizi paylaşacağız ve minik dostunuzun ihtiyaçlarından doğru mama seçimine kadar farklı konularda kedinizin sağlığı, mutluluğu ve gelişimi için tavsiyelerde bulunacağız.

 

Yavru kediler büyüme odaklı özel bir diyet takip etmelidir Bu sebeple yaşlı ya da yetişkin kedilerin diyeti yavru kedilerin büyüme ve gelişimi için uygun değildir.

 

Sadece kedi maması tercihi değil aynı zamanda yavru kedinize günlük olarak ne kadar ve ne sıklıkta besleyeceği nizde kedinizin sağlıklı büyümesi ve kilo kontrolü için önemlidir. Minik dostunuzun kilosunu takip etmeniz ve sıklıkla kontrol etmeniz, zaman içerisinde beslenme alışkanlıklarında yapmanız gereken değişiklikleri belirlemenizde size yardımcı olacaktır.

 

Kedinizin anne sütünden kesilmesi ve mamaya alışması sürecinde küçük porsiyonlarda mama tüketmesi daha sağlıklıdır, çünkü yavruların hem mideleri küçüktür hem de metabolizmaları yetişkin kedilere göre çok daha hızlı çalışır.

 

Tahılsız tarifler tercih edin.

 

Buğday ya da pirinç gibi karbonhidratlar kedilerin doğal diyetlerinin içeriğinde bulunmamaktadır. Bunun sebebi, kedilerin evrimsel olarak karbonhidratların sindirimi konusunda çok gelişmemiş olmalarıdır. Kediler tükürük amilazı üretemezler. Amilaz, nişastayı sindiren enzimdir. Aynı zamanda bu sebeple Karbonhidrat gibi şeker ve nişasta içeriği olan besinleri tat bakımından da tercih etmezler. 

 

Islak mama mı, kuru mama mı?

 

Mamanın ıslak ya da kuru olması yani mama dokusu ve tadı konusunda her kedinin tercihi farklıdır ve bu tercih genellikle yavruluk döneminde belirlenir. Bu sebeple Kediniz için en doğru ve sağlıklı dengedeki diyeti bu dönemde oluşturmanız önemlidir. Biz bir kedinin beslenmesinin çoğunu ıslak mamaların oluşturması gerektiğini inanıyoruz Çünkü ıslak mamalar yoğun su miktarıyla kedinizin susuz kalmamasını sağlar. Su, kedinizin idrar yollarından böbreğine kadar farklı organlarının uzun süreçteki sağlığı için çok önemlidir. 

 

Kedinize sadece ıslak ya da sadece kuru mama ile beslemek zorunda değilsiniz. Aynı zamanda tek bir mama tarifine alıştırmamanız önerilir. Çünkü kedilerin tıpkı beslenme alışkanlıkları gibi damak zevkleri de erken yaşta belirlenir. Bu sebeple kediniz henüz yavruyken çeşitli kuru ve ıslak mamalarla onu tanıştırırsanız büyük ihtimalle yetişkinlikte de alacağınız çoğu mamaya adapte olabilir ve aldığınız her türlü mamayı severek tüketir. 

 

Kediler ve süt tüketimi hakkında

 

Kediler anne sütünden kesildikten sonra laktoz intoleransı geliştirir ve sütü düzgün bir şekilde sindiremez yani Kediler sütü her ne kadar sevse de onlar için sindirim rahatsızlıklarına ve ishal gibi problemlere yol açabilir Eğer kendinize süt vermek istiyorsanız laktozsuz kedi sütlerini tercih edebilirsiniz. Ancak bu sütü de yüksek kalorisi sebebiyle çok sıklıkla tüketmemenizi öneririz. 

 

Diyette değişiklikler yaparken

 

değişiklikleri mutlaka zamana yayarak, aşamalı olarak yapın. Mama türünden kedinizi besleme sıklığına kadar her türlü değişikliği aşamalı olarak yapmaya özen gösterin. Mesela farklı bir mama deneyecekseniz ya da kedinizin yaşına göre yeni bir mamaya geçmeniz gerekiyorsa bunu kedinizin eski maması ile karıştırarak ve yeni mamanın oranını 4-5 günlük bir süreç içerisinde yavaşça arttırarak yapabilirsiniz.



Yorum yaz

*Zorunlu Alanlar

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.